Assign modules on offcanvas module position to make them visible in the sidebar.

Wie kent ze niet de kronen, bruggen en protheses die een tandarts kan plaatsen bij een patiënt in het geval van oneffenheden of defecten aan het gebit?

Maar wanneer een tandarts een brug, kroon of prothese plaatst, dan is daar het nodige precisiewerk aan vooraf gegaan. Dat gebeurt door tandtechnici in een tandtechnisch laboratorium.

 

Moet ik mijn prothese 's nachts uit doen?

Laat uw prothese de eerste week ’s nachts in uw mond zodat de kaak eraan kan wennen. Daarna is het beter om de prothese voor het slapengaan wel uit te doen. Op die manier geeft u uw kaken rust. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen? Doe dan alleen uw ondergebit uit. Draagt u uw hele gebit toch dag en nacht, laat uw mond en prothese dan minimaal een keer per halfjaar door uw tandarts controleren.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van implantaten?

 

Voordelen

- Implantaten zitten vast in de kaak. Ze vormen een vaste constructie.

- Het gebit voelt met een implantaat weer aan als ‘eigen’.

- Implantaten zitten comfortabeler dan uitneembare constructies.

- De kaak zal niet slinken.

- Eigen tanden of kiezen hoeven niet te worden afgeslepen (zoals bij bruggen).

- Implantaten zijn sterk en niet gevoelig voor tandbederf.

 

Nadelen

- Implantaten zijn kostbaar.

- Het behandelingstraject is vaak langer dan bij andere methoden.

- De behandeling brengt een chirurgische ingreep met zich mee, zij het niet een ingrijpende (een kies trekken is ingrijpender).

 

Wanneer kom ik in aanmerking voor implantaten?

In principe kan bij iedereen met volgroeid kaakbot (vanaf ongeveer 25 jaar) een implantaat worden geplaatst. Voor een succesvolle behandeling moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen:

- U moet voldoende en gezond kaakbot hebben voor de verankering van de implantaten. De tandarts beoordeelt aan de hand van röntgenfoto’s of dat zo is. Tegenwoordig is het mogelijk nieuw kaakbot te laten ontstaan op plaatsen waar er te weinig van is. Het tandvlees van de resterende tanden moet gezond zijn. Is dat niet het geval, dan moet dit eerst behandeld worden.

- U moet bereid zijn de implantaten goed te onderhouden.

Let op: roken en bovenmatig alcoholgebruik maken de kans op succes van de behandeling veel kleiner.